Wijn op reis: Ahrtal met Meyer Näkel. 3 en 4 februari 2013

Voor ‘Wijn Op Reis’ was dit jaar het Ahrtal (Duitsland) de eindbestemming.
Het wijngebied ligt op nog geen tweehonderd kilometer van Eindhoven en staat voornamelijk bekend om de rode wijn gemaakt van de Spätburgunder, ofwel de Pinot Noir.
Daarnaast maken ze ook mousserende wijn, wit en rosé. Het aandeel van de Spätburgunder is 65%, Riesling ruim 8% en de Frühburgunder bijna 7%. De Frühburgunder is een kloon van de Spätburgunder en is vroeger rijp (ongeveer 14 dagen).

De Romeinen zijn ook hier verantwoordelijk geweest voor het begin van de wijnbouw. In combinatie met de thermische baden was dit het gebied voor de Romeinen.
De bodem van het gebied kenmerkt zich door de vulkanische bodems in combinatie met grijze leisteen. Het gebied heeft een productie oppervlakte van ongeveer 560 ha. De Bourgogne heeft een oppervlakte van ruim 28.000 ha.

De eerste proeverij begon al voor 12.00 uur, bij het oudste wijngenootschap ter wereld; het Winzergenossenschaft in Mayschoss. Het genootschap is opgericht eind 1868. Aangezien de dag nog lang was, hebben we hier 10 wijnen geproefd. De twee wijnen die eruit sprongen waren:
2011 Frühburgunder, Trocken
2009 Spätburgunder XII Trauben

Na de proeverij hebben we een frisse neus gehaald. We liepen de Rotweinwanderweg van Mayschoss naar Rech, en langs de Ahr terug naar Mayschoss. Dit geeft een goed beeld van hoe lastig de wijnbouw hier is.

wijn

In Bad Neuenahr-Ahrweiler aangekomen, gingen we bij Kriechel proeven. Dit huis heeft de laatste jaren een stijgende lijn laten zien. De 2011 Jubilus Frühburgunder was het mooiste glas.

In restaurant Idille, in de Michelin gids vermeld met een Bib Gourmand, sloten we de avond af. Na een heerlijke nachtrust in hotel Cascade, werden we verrast door een geweldig ontbijtbuffet.

Om kwart voor tien vertrokken we naar Meyer – Näkel te Dernau. Hét bedrijf van de wijnstreek. Na een korte rondleiding door het bedrijf, verzorgde dhr Schreiner een stereo proeverij. Ieder glas kon je zo met elkaar vergelijken. We waren met z’n allen onder de indruk van wat we in het glas hadden. Uit de schatkamer kregen we de 2007 Dernauer Pfarrwingert, Frühburgunder te proeven. In het andere glas hadden we de 2009 Sonnenberg Gross Gewachs Spätburgunder. Dit waren de twee toppers van de proeverij.
Op het ogenblik staat de Spätburgunder Blauschiefer op de wijnkaart van Avant-Garde. Het is de bedoeling om in de herfst van 2013, het huis Mayer – Näkel opnieuw te bezoeken.

wijn2

Comments are closed.